lördag 15 januari 2011

Vidriga vidriga människa, låt vargarna leva.

Det äckliga vidriga egoistiska rovdjuret människan visar sig ännu en gång från sin hemskaste sida. Hade tänkt försöka skriva sakligt späckat med fakta men jag blir så äcklad och förbannad när människan återigen ska visa hur de härskar över naturen, så det är fullkomligt omöjligt.



Idag var det startskottet på den så kallade licensierade vargjakten, hur kan man ens kalla det jakt, det är rena rama mordmilisen som gett sig ut i skogarna, 6832 st så kallade jägare har anmält sig för att ge sig ut i skogarna för att skjuta 20 vargar, hur rimligt låter det egentligen? Vi har ca 200 vargar i Sverige och 8 av dem blev skjutna idag. Det talas om att skydda vargen, skydda den från inavel och få en frisk livskraftig vargstam. Då låter det ju väldigt smart att skicka ut en massa människor som skjuter på första bästa varg. Ja, jag vet att i ett område i Värmland där en varg med nya gener har sitt revir är det förbjudet att jaga. Men hur i hela friden kan man veta att de är "rätt" vargar som blir skjutna, det vill säga de vargar med bäst gener och minsta möjliga inavelsgrad? Svaret är enkelt, det vet man inte. Å de som är ute och jagar är inte ett dugg intresserade av att utföra någon form av viltvård, de vill helt enkelt inte ha någon varg, de gillar inte vargen och den utgör ett hot mot deras kvot på antalet djur t.ex älgar de får skjuta. Så kom inte dragandes med lögner om viltvård och för vargens bästa.

Vargarna lever i flock, oftast med ett föräldrapar en familj alltså, med en strikt rangordning med ett "alfapar" (hane och hona) och dessas ungar. Valparna föds i början på maj så dessa ungar är ca 8 månader nu, och minst ett "alfapar" har skjutits idag, ungarna har inte särskilt stor chans att klara sig själva utan sina föräldrar och ledare. Så även om de inte fälls under jakten så är risken stor att de inte överlever. Vi har fridlyst vargen i Sverige, men tillåter alltså den så kallade licensjakten  som har fattat det för att försöka begränsa inaveln och se till att vargstammen inte överstiger 210 djur. det är ju rent löjligt, skulle vi inte kunna ha fler vargar i Sverige? Jag förstår att de äter en massa älgar och jägarna på så vis får mindre älgar att skjuta, men vi behöver faktiskt inte jaga längre för att överleva, det finns mat i affären.

Jakt är ett rent nöje, hur man nu kan anse det roligt att skjuta ihjäl djur, för det är inte något som är nödvändigt för att överleva. Jag förstår att det inte är roligt att vargarna dödar hundar, får, renar eller andra husdjur/nyttodjur, men vem säger att vi har mer rätt än vargarna att vara här på jorden? Vem säger att människan ska styra naturen och besluta vem som är det mest behövda rovdjuret? Kanske ligger det i vår natur att se till att vi härskar över naturen, att visa vilka fantastiska rovdjur vi är som kan utrota alla andra. 

Jag kommer aldrig någonsin förstå att vi inte kan samsas med 200 vargar på ett areal som är 410 929 kvkm, och även om jakten i sig gör mig förbannad så är det sättet det utförs på nu som gör mig äcklad. Att så många människor ska jaga ett par stackars djur och sedan ursäkta sig med att det är för deras eget bästa, det är det absolut vidrigaste i hela denna historien. Måtte tvisten om  licensjakten på varg komma till EU-domstolen och måtte Sverige förlora tvisten så att vi kan vårda vår rovdjursstam på ett sätt som vi humana människor kan förstå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar