fredag 14 januari 2011

Bimbo varning

För några dagar sedan skrev jag en blogg om att jag inte är feminist, men efter att tittat på TV idag börjar jag fundera på om inte alla feminister trots allt behövs. Om inte annat så som en motvikt mot alla dessa kvinnor som egentligen är väldigt intelligenta men spelar korkade bimbon.

Programmet på TV var Konferensresan på kanal 5 och BlondinBella medverkade. Hon är en av våra unga duktiga entreprenörer i Sverige som genom bloggande om mode och skönhet lyckats "göra sig ett namn" i Sverige. Det sorgliga med hela programmet var att lyssna på henne och sättet det var vinklat, BlondinBella framstod som en bimbo som är totalt korkad och den som håller i trådarna är en kille i VD-rollen för hennes företag. Hon pladdrar på med en massa tomt prat och han avbryter henne utan ens att be om ursäkt och totalt kör över henne. Jag inbillar mig att hon egentligen är en tjej med en hel del skinn på näsan och massor av lysande idéer och tankar. Varför ska hon då framställas som så korkad som möjligt.

Hon är inte den enda kändisen som passar in i kategorin bimbo. Många av våra ungas stora idoler är snygga tjejer, ofta blonda, som spelar totalt blåsta, allas våra Hollywood fruar är några. Är det verkligen ett kvinnoideal som vi vill att våra unga ska sträva efter. Vilka signaler skickar det att Maria M, springer runt med sina tofsar och gör reklam för semesterresor utan att ens kunna prata  förståelig svenska. Hon pratar inte så dåligt i vanliga fall, utan man har framställt henne som ännu mer korkad. Är det  kvinnoidealet vi vill ha, kvinnor som inte kan tänka själva? Kvinnor som bara är snygga och har en man i bakgrunden som styr dem och ser till att de klarar sig här i världen?

Jag får på fullaste allvar ont i magen av att tänka på hur många tjejer vars högsta önskan är att gifta sig med en rik man och leva lyxliv, inte behöva anstränga sig det minsta för att skapa sig ett eget liv, hur ska det gå för alla dem som inte hittar sin drömprins?. Om du har en hjärna så göm den väl, ingen man får tro att du är ett hot, herregud lever vi på 1700-talet eller? Har det alltid varit så att kvinnor helst ska sträva efter att gifta sig med en man som kan ta hand om dem. Vad som är ännu mer skrämmande är att de flesta av de här "korkade" tjejerna egentligen helt och hållet själva skapat sig ett bra liv, utan någon man, tack vare deras egna förmågor. Ändå så spelar de guldfiskar som gapar efter luft och sprallar runt på torra land.

Varför? Jag kommer aldrig förstå varför de vill vara förebilden, kvinna utan hjärna, för andra tjejer/kvinnor när det faktiskt är precis tvärtom. Vad är det som är så sjukt i vårat samhälle att vi fortfarande tycker det är okay att våra unga tjejer växer upp i tron om att desto mindre intelligens desto populärare. Varför är vi kvinnor så rädda att ta plats och visa att en intelligent framgångsrik kvinna kan vara både snygg och populär. Att män faktiskt inte skräms av lite konkurrens och många gånger uppskattar ett givande samtal betydligt mer än ett ständigt fnittrande.

De vackraste människor är de som har ett fint inre och yttre. Jag påstår inte att vi som kvinnor inte ska ta hand om oss själva, sminka oss eller klä oss i kläder som smickrar kvinnokroppen, men bara för att vi gör det så behöver vi inte lägga hjärnan i respirator. Så bort med alla "bimbon" och våga istället visa hur smarta ni egentligen är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar