söndag 9 januari 2011

Att leva, själva meningen med livet?

Den största frågan som många av oss ställer är vad meningen med livet egentligen är. Ska vi trampa runt här på jorden för att sedan bara dö och minnas av få, eller blir lever mer meningsfullt om många vet att vi levat, om vi lyckas ta en plats i historieböckerna. Är det då vi blir lyckliga och har levt maximalt.

Jag tror inte att någon annan kan svara på vad meningen med just ditt liv är, det måste du finna ut själv. Det är mycket som spelar roll, tro, socialt arv men framförallt vem du är och ännu mer vem du vill vara. Bara du kan leva ditt liv och finna din lycka. Visst kan människor vi möter på vägen genom livet ge oss vägledning och ge livet ett visst innehåll, men det är du som beslutar vad som kommer kännas meningsfullt för dig.

Att säga att kärlek är meningen med allt vore enkelt och jag önskar jag kunde säga att så är det, men det verkar som om det finns något mer. Eller i alla fall betydligt mer än kärlek till en annan specifik människa. Om du strävar efter att göra gott, leva rätt, då är kärlek ett bra rättesnöre. Behandla andra människor med kärlek och omtanke, så blir det sällan fel. Om du behandlar och bemöter andra människor så som du själv skulle vilja bli behandlad eller bemött så kommer de oftast att vara likadana mot dig. De är det kanske inte alltid med om du vet att du gjort ditt bästa så är det så mycket lättare att förlåta och acceptera när någon annan gör dig orätt.

Jag tror inte att vi har ett förutbestämt öde för hur livet bli jag tror vi skapar vårt eget öde. Vi skapar meningen med vårt liv, genom att leva det, Vill du ett liv fyllt av gropar och hinder så får du det lättast genom att skylla allt som går snett på andra och förvänta dig att de ska leva ditt liv åt dig, eller i alla fall fixa det åt det.

 Istället för att skapa sig stor förväntningar om att meningen med livet är något stort och fantastiskt, sätt dig ner och fundera vad är det i mitt liv som gör det färgrikt, som gör att du verkligen lever. Känner du dig nöjd och belåten med att jobba 18 timmar om dagen så är det där du ska vara just nu. Förvänta dig dock inte att det alltid kommer vara så. Vi lever i ständig förändring, vi formas av våra erfarenheter och det som känndes rätt för några månader sedan, kan kännas helt fel idag.

För att finna meningen med just ditt liv måste du våga lyssna på dig själv, kanske våga vara annorlunda ibland, inte välja det som andra anser vara bäst för dig, men ändå möta dem med respekt och lyssna, för det händer att andra människor som känner oss väl ser skogen för alla träd när vi inte gör det.

 Men vad den verkliga meningen med livet är kan jag inte svara på, inte annat än att det nog skiljer sig åt mellan olika individer och att det är vårt eget ansvar att finna ut just varför vi lever här. Varför vårt liv ser ut som det gör och vad vi kan göra för att förändra och förbättra. Å vill vi inte det så är de kanske just det som är rätt för den personen, men om du ber någon annan svara på varför du ens finns eller varför livet är så svårt, så är det kanske tid att reflektera över det själv och göra något åt det istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar